Läsa pokerböcker

Poker har oftast alla spelat i någon variant. De flesta har spelat det hemma med familj och kompisar. Men professionell poker har ett helt annat upplägg och helt andra regler.

I början ser poker väldigt enkelt ut. Det går att hålla reda på reglerna och när man väl har lärt sig spelet så är det väl bara att köra på tills man är miljonär, eller hur?

Tyvärr är det inte så enkelt. Om så vore fallet hade vi alla varit rika vid det här laget och alla casinos ruinerade. Nej, poker är precis som schack väldigt enkelt vid första anblick, men spelare du mot en mästare så märker du tydligt att det finns mycket mer att lära. Det handlar inte om tur eller att bara kunna reglerna.

Poker kräver skicklighet. Vill man börja spela poker och faktiskt vinna, måste man börja från grunden. Professionella pokerspelare, som livnär sig på spelande, har en stor mängd talang och skicklighet. Men de har också en ofantlig mängd förluster bakom sig, man blir inte bra på någonting om man ger upp så fort man förlorar. Det krävs envishet för att bli bra på poker.

Ett av de första stegen man borde ta är att lära sig reglerna ordentligt. Se till att du kan åtminstone en pokervariant utan och innan. Den populäraste är Texas Hold’em: det är den som körs i de största turneringarna. Sedan finns det flera varianter på den men dessa kan du lära dig senare.

Det är alltid bra att läsa om ämnet man vill bli bättre på. Det finns många finesser och småknep att lära sig om poker. Vill man inte ta den långa vägen och upptäcka dem själva genom år av spelande, kan man läsa andra spelares iakttagelser istället. En av de bästa anledningar till att läsa en bok om poker är att slippa gå igenom alla de där misstagen.

Låna eller köp en pokerbok. Det finns många tråkiga och dåliga böcker i ämnet, så gör efterforskningar tills du hittar en som är riktigt bra. Vi rekommenderar Barry Greensteins Ace on the River. Den finns inte utgiven på svenska för tillfället, men språket är tillräckligt enkelt att även de med rudimentära engelskakunskaper kan ta sig igenom den (vill man absolut läsa en svensk pokerbok kan man köpa Kristofer Johanssons “Att bemästra poker“). Greensteins bok fokuserar på att lära ut poker i ett större perspektiv. Författaren tar upp flera olika ämnen som fungerar lika bra som endast efterforskning eller som en guide man återkommer till igen och igen. Greenstein har själv vunnit flera stora pokerturneringar och livnär sig på sporten. Du får även chansen att följa med i pokertänket genom verkliga scenarior som hänt honom runt pokerbordet.

Barry Greenstein är en professionell pokerspelare och har spelet länge. Han har själv vunnit flera stora pokerturneringar och livnär sig på sporten. Han är en av de mest framgångsrika spelarna och varit proffs sedan 1991. I sin bok tar han upp hur pokerspelandet kan påverka olika aspekter i ens liv och vad man ska förvänta sig när man hänger sig helt år sporten. Inte nog med det ger han även bort stora delar av sina vinstsummor till välgörenhet.

Studera boken noggrant och följ råden som ges. En bra pokerboken innehåller grunderna i spelet och går sedan djupare. Du får lära dig om hur man ska tolka och läsa korten. Du kan läsa om hur man ska göra ett beslut: att jämföra sina kort med dem på bordet, se hur de andra reagerar och satsar samt jämföra med vad som har hänt tidigare i spelet. Många faktorer spelar in när man gör ett beslut och det finns inga fasta regler på hur man ska agera. Allt beror på hur bra man är på att läsa rummet och korten för varje hand.

Efter att du lärt dig boken utan och innan finns det bara en sak kvar att göra för att börja behärska kortspelet, och det är att börja spela!